MENU

SEJARAH DARURAT

KERETAPI MALAM TERGELINCIR ANGKARA KOMUNIS

 

  • 19 Oktober 1950, sebuah keretapi mel malam yang sedang menghala ke Singapura telah digelincirkan oleh pengganas komunis di Senai, 7 batu dari Johor Bahru. Tren malang ini turut membawa 100 orang penumpang termasuk wanita dan kanak-kanak ketika itu.

 

  • Seorang anggota tentera dari 13/18 Hussars, Sgt. A Beagley yang sedang dalam perjalanan ke Hospital Tentera di Singapura memberitahu ada 2 letupan berlaku. Semua anggota yang berada ketika itu segera mengambil posisi membuat pertahanan sekeliling sebaik sahaja tren terhenti.

                                                

  • Kejadian ini telah mencederakan 7 orang dan meragut seorang nyawa pemandu tren yang telah bekhidmat selama 32 tahun. Mangsa yang terkorban dijumpai dalam Keadaan tersepit di bawah enjin telah berjaya dialihkan dan dihantarkan ke Hospital Johor Bahru. Rakan-rakan sejawatannya menyifatkan mendiang pemandu sebagai seorang yang berhati kering, tidak menghiraukan bahaya walaupun tiada rondaan pasukan hadapan.

 

  • Pihak KTM dan polis percaya bahawa pada asalnya periuk api diletakkan di landasan bertujuan untuk memusnahkan pilot tren rondaan pasukan keselamatan. Sepasukan anggota polis telah dihantar dengan pilot tren dan Kembali semula bersama-sama orang yang tercedera untuk dihantar ke hospital dengan ambulan yang telah sedia menunggu.

 

  • Kira-kira 100 tenaga pekerja terpaksa bertungkus-lumus bekerja lebih masa bagi membersihkan kawasan kejadian. Sebuah kren seberat 30 tan dari Gemas dihantar ke tempat kejadian bagi mengalihkan gerabak-gerabak yang bergelimpangan di atas landasan dan menghalang laluan. Perkhidmatan keretapi antara Kuala Lumpur – Singapura terpaksa digantung buat beberapa hari ketika itu.

 

  • Tahun 1950 mencatatkan jumlah tertinggi kejadian sebotaj landasan dan jambatan iaitu sebanyak 150 kes dilaporkan.