MENU

SEJARAH SEKOLAH KEBANGSAAN KULAI, KAMPUNG MELAYU ( sekolah kebangsaan terawal di Kulai )

 

  • Tahun 50-an keadaan negara kita diancam oleh keganasan komunis. Ketika itu orang-orang yang tinggal di luar kawasan pekan-pekan kecil dikelompokkan di kawasan-kawasan penempatan baru disekitar pekan Kulai. Pada masa itu juga kawasan Kulai telah diisytiharkan sebagai kawasan ‘hitam’. Oleh itu tindakan serupa dikenakan kepada penduduk kawasan ini.

                                                                  

  • Penempatan baru untuk kaum Cina dan kaum Melayu telah didirikan di pinggir pekan ini. Penempatan untuk orang-orang Melayu ini telah dikenali sebagai Kampung Melayu Kulai. Sebagai sebuah penempatan baru, kemudahan asas seperti sekolah untuk anak-anak belajar amat diperlukan, Dengan semangat ‘muafakat membawa berkat’ penduduk-penduduk Kampung Melayu telah mendirikan sebuah sekolah kecil dalam tahun 1952.

 

  • Gerakan pembinaaan sekolah ini telah diketuai oleh Allahyarham Tuan Haji Abdul bin Ba’du iaitu penghulu Kulai ketika itu. Allahyarham Tuan Haji Abdul bin Ba`du dilahirkan pada 1899 dan menjadi penghulu Kulai sehingga tahun 1965. Beliau telah kembali ke rahmatullah pada tahun 1970 selepas 5 tahun bersara dari jawatan penghulu Kulai. Sesungguhnya usaha Allahyarham mengorak langkah dalam usaha membina sekolah ini amat disanjung tinggi.