MENU

PENGENALAN – SEJARAH AWAL KULAI

             Kulai pada tahun 1920, awalnya lebih dikenali sebagai Gui Lai bemaksud kedatangan kura-kura. Menurut sejarah turun temurun, Kulai mendapat Namanya berdasarkan peristiwa apabila tibanya musim hujan kedua-dua belah Sungai Kulai pastinya dilanda banjir dan akibatnya berpuluh ekor kura-kura akan muncul di tebing dan bergerak ke pekan.

             Peristiwa banjir ini juga menyebabkan Masyarakat Hainan turur memanggilnya sebagai Gui Lai. Bukit nama Gui Lai boleh dilihat pada sebuah papan nama yang ditulis dalam bahasa Cina di stesen keretapi di Kulai. Namun, kesukaran untuk menulis nama Gui Lai dalam bahasa Cina makanya ditukar ke Kulai dan ini terus kekal sehingga kini.

                                                      

SEJARAH ASAL USUL KULAI

  • Kulai merupakan sebuah hutan liar pada tahun 1892. Orang terawal yang menerokai Kulai ialah Huang Guo Muo yang pulang ke China untuk mengambil lebih ramai orang Cina supaya dapat menjalankan kerja penerokaan dan pembinaan.

 

  • Pada tahun 1902, Tan Yoke Fong dari China Selatan tiba di Kulai dan meneroka Pekan baru Kulai (bahasa Cina : Xin Jie Chang). Fu Wen Zhang dari Melaka juga melibatkan diri dalam kerja penerokaan Pekan Baru serta Taman Kluang yang seluas 4,000 ekar.

 

  • Pada tahun 1910, Ngu Wwan Zhi tiba di Kulai dan membeli tiga buah pondok daripada seorang penghuni Melayu. Beliau memajukan tanah ini menjadi lima buah pondok. Kemudian pondok-pondok itu dibina semula menjadi lima belas buah rumah kedai atap sederet . kebanyakan kedai ini menjalankan perniagaan kedai kopi atau menjual petrol.

 

  • Pada tahun 1937, sepuluh buah rumah kedai batu dua tingkat sederet (iaitu kedudukan Klinik Kulai sekarang) serta sederet rumah kedai dihadapannya dibina oleh Fu Teck Hui dan Fu Teck Nan. Dengan terbinanya bangunan-bangunan yang lain, terbentukla Pekan Kulai.