MENU

KULAI DALAM SEJARAH

Pada tahun 1920, Daerah Kulai asalnya di kenali sebagai Gui Lai yang bermaksud ‘kedatangan kura-kura’. Menurut sejarah turun temurun, Kulai mendapat namanya berdasarkan peristiwa tibanya musim hujan di mana kedua-dua belah tebing sungai Kulai pastinya akan di landa banjir. Akibatnya berpuluh-puluh ekor kura-kura akan muncul di tebing dan bergerak menghala ke arah pekan. Peristiwa banjir ini juga menyebabkan masyarakat Hainan turut memanggilnya Gui Lai. Bukti nama Gui Lai boleh di lihat pada catatan sebuah batu yang di tulis dalam bahasa Cina di Stesen Keretapi Kulai. Di sebabkan kesukaran untuk menulis perkataan Gui Lai dalam bahasa Cina , maka namanya telah di tukar kepada Kulai, dan ia terus kekal sehingga kini.

Kulai juga di katakan mendapat nama bersempena sebuah peristiwa banjir yang melanda pada sekitar tahun 1890-an. Sungai Kulai ketika itu amat penting oleh kerana ia merupakan nadi aktiviti harian penduduk sekitar yang bergantung kepada aktiviti tanaman.

Selain daripada itu, terdapat juga versi sejarah lain yang menyatakan Kulai mendapat namanya daripada kisah seorang Tengku yang datang ke Kulai untuk mengutip cukai dan berburu. Setiap kali kunjungan, beliau akan di panggil oleh penduduk tempatan sebagai ‘Tengku Lai’ yang membawa maksud ‘Tengku datang’.

Menurut beberapa sumber sejarah yang lain, terdapat dua orang yang terlibat dalam pembukaan Kulai iaitu Yoke Fong dan Tahir Tendeh. Tahir Tendeh adalah bekas askar Sultan Johor yang telah melarikan diri daripada berkhidmat kepada Sultan. Walau bagaimanapun, Baginda Sultan Johor akhirnya tetap mengurniakan sebidang tanah seluas enam ekar kepada Tahir untuk bercucuk tanam. Geran tanah yang berkuatkuasa selama 9,999 tahun tersebut itu masih tersimpan di Baitulmal Johor.
Pada masa yang sama, Tan Yoke Fong (pentadbir kawasan itu, turut di kenali sebagai Gan Zhu ) telah membuka Xin Jie Chang (Pekan Baru). Beliau adalah antara yang paling awal datang ke Kulai.