MENU

Sabirin Ab. Azim dan (dua dari kiri), Hamzah Isa (tiga dari kiri) menunjukkan akhbar Utusan Malaysia yang akan diedarkan pada Karnival Segaria di Johor Bahru, semalam. - utusan/Nasirruddin Yazid

JOHOR BAHRU 30 Nov. - Syarikat pengiklanan, Fresh AD akan menganjurkan Karnival Segaria di lima daerah di negeri ini bermula di daerah Kota Tinggi pada 12 hingga 16 Disember ini.

Pemiliknya, Sabirin Ab. Azim berkata, program edisi pertama itu akan diadakan di Dataran Tasik Bandar Penawar dengan kerjasama Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (Kejora).

Katanya, karnival selama lima hari itu bertujuan memberi galakan kepada para usahawan khususnya dalam bidang pendidikan, perniagaan aksesori komputer dan perniagaan dalam talian, kesihatan dan kecantikan serta Industri Kecil dan Sederhana (IKS) untuk memperkenal serta memasarkan produk mereka.

"Tema bagi karnival edisi pertama adalah Kembali Ke Sekolah' dan kita juga akan membawa ikon kegemaran kanak-kanak, Upin dan Ipin sebagai tarikan kepada para pengunjung.

"Sebanyak 48 gerai akan disediakan, ia tidak termasuk gerai pameran daripada agensi kerajaan yang terlibat selain pameran haiwan oleh Jabatan Perhilitan," katanya kepada Utusan Malaysia, di sini hari ini.

Sepanjang karnival itu berlangsung, syarikat Fresh AD juga akan menaja sebanyak 10,000 naskah akhbar Utusan Malaysia untuk diedarkan kepada para pengunjung karnival tersebut.

Pelbagai acara menarik disediakan kepada para pengunjung sepanjang penganjuran karnival itu termasuk kursus asas grafik, bola sepak jalanan, karaoke, pertandingan memancing, program berbasikal, persembahan artis jemputan dan pelbagai acara lain.

Pada malam 13 Disember itu akan turut berlangsung program 'Tanyalah Ustaz' sebagai pengisian kepada orang ramai yang mempunyai sebarang persoalan berkaitan agama atau kehidupan seharian.

Sementara itu, Setiausaha Lembaga Bandaran Johor Tenggara, Hamzah Isa berkata, pihaknya menggalakkan usaha seperti itu kerana ia akan memberikan manfaat khususnya kepada penduduk di kawasan luar bandar khususnya seperti di kawasan Bandar Penawar.

Katanya, program seperti itu dapat membantu para usahawan tempatan memasarkan produk keluaran mereka selain membuka peluang kepada orang luar untuk melawat kawasan itu.

"Kita sentiasa menyokong usaha-usaha seperti ini dan kali ini kita juga terlibat secara langsung dengan menganjurkan program berbasikal serta pertandingan memancing di dalam karnival ini," katanya.

Orang ramai yang mempunyai sebarang pertanyaan atau ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai karnival tersebut boleh menghubungi syarikat Fresh AD di talian 07-5542055 atau 017-7965646.

 

Artikel Penuh: © Utusan Melayu (M) Bhd